Yalova Üniversitesi    sosyalhizmet@yalova.edu.tr 0 226 815 6634

Uluslararası 7. Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Yalova Üniversitesi’nin evsahipliğinde İstanbul Üniversitesi ile işbirliği içinde 30–31 Ekim, 1 Kasım 2009 tarihlerinde Thermalium Wellness& Spa Hotel’de yapıldı. 40 oturumda 40’ı yurt dışından olmak üzere toplam 180 bildirinin sunulduğu kongrede, açılış konuşmasını Kongre Genel Sekreteri Yard. Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak yaptı. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi alanında çalışan araştırmacı, uzman, bilim insanı ve uygulayıcıları bir araya getirmek amacıyla toplandıklarına dikkat çeken Yumuşak, “Kendilerine 400 bildiri sunulduğunu, bu sayıyı 200’e indirdiklerini ve 180 adedini yazılı hale getirip Yalova kongresi için hazırladıklarını belirterek, “Kongrenin temel amacı, bilgi ekonomisi ve yönetimi alanında çalışan araştırmacı, uzman, bilim insanı ve uygulayıcıları bir araya getirme, yeni bilgi ve görüşleri paylaşma, tartışma, yayma amacına yönelik bir ortam sunmak ve bilimsel sonuçların ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılmasını sağlamak, kamuoyu ile paylaşmaktır. Bilginin iktisadi açıdan öneminin artması, konuyla ilgili olarak yapılan akademik çalışmaların çoğalmasına ve ilgi görmesine neden olmaktadır. Günümüzde, iktisadi ve sosyal açıdan en gelişmiş toplumlar “Bilgi Toplumu”, onların sahip oldukları ekonomik anlayış ise “Bilgi Temelli Ekonomiler” olarak isimlendirilmektedir. Bilgi temelli ekonomiler, her biri bilginin üretilmesi, kullanılması, yayılması ve geliştirilmesiyle ilgilidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Kongre Genel Sekreteri Yard. Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak’ın ardından Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Abay söz aldı. Yalova Üniversitesi’nin henüz bir yaşında olmasına rağmen bugüne kadar 4 önemli kongreye ev sahipliği yaptığını ve 50 rektör ile 500 akademisyeni Yalova’ya getirdiğine değinen Prof. Dr. Abay, “Bu durum Yalova’nın akademik çevrelerce tanınması açısından son derece önemli bir oluşumdur” dedi.

Konuşmaların ardından duygu ve düşüncelerini aktarmak üzere sırayla İstanbul Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şafak Karamehmetoğlu, Cornell Üniversitesi’nden Prof. Dr. Garry S. Fields, University of Minnesota’dan Prof. Dr. Richard Swanson, Ithaca College’den M. Raquibuz Zaman, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurkan Yağız, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İsmail Hakkı Biçer, Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay kürsüye davet edildi ve konuşmacılar görüş, temenni ve tebriklerini delegelere sundular. Yalova Valisi Doç. Dr. Yusuf Erbay, Uluslararası 7. Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi’nin Yalova açısından son derece önem arz ettiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Erbay, “Küreselleşmeyle beraber bilgi kelimesini de son zamanlarda çokça duymaya başladık. Acaba bilgiyi kutsamaya mı başladık diye düşünüyorum. Önümüzdeki 3 gün ilimiz için çok verimli olacak ve yönetici olmak isteyenlere yol gösterici niteliği taşıyacak” diyerek kongrenin önemini vurguladı.

Kongrede başta Yalova Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi’nden akademisyenler ve öğrenciler olmak üzere toplam 496 delege hazır bulundu. Türkiye’nin saygın bilim insanlarının oturum başkanlıklarını yaptığı kongrede, anında tercüme hizmeti de verildi. Oturumlarda refah artışı, büyümeyi destekleyen bilginin kullanımı, yayılması ve etki yaratmasını teşvik eden ekonomik ve kurumsal model konuları öne çıktı. Sosoyal Hizmet Bölümünden de Prof.Dr. Ali Rıza Abay, Yrd.Doç.Dr. Recep Yıldız, Yrd.Doç.Dr.Musa Şahin ve Yrd.Doç.Dr. Muammer Sarıkaya birer bildiri ile katıldılar.