BÖLÜM BAŞKANI’NIN MESAJI
Tarihin başlangıcından bu tarafa, insanlar yaşadıkları maddi ve manevi sorunlarını, zamanın şartlarına göre çözmeye çalışmışlardır. Günümüzde bu sorunlar daha da kompleks hale gelmiştir. “Sosyal Hizmet” değişen ve değişmekte olan insan ihtiyaçlarını karşılamayı hedef alan ve bu alanda sosyal çalışmacılar yetiştiren bir bilim dalı ve meslektir.
Sosyal Hizmet Bölümümüz, evrensel insan haklarını dikkate alan, milli değerleri ve tarihi tecrübeyi önceleyen, dünyadaki gelişmeleri de takip eden bir misyona sahiptir.
Sosyal Hizmet Bölümümüz, 2009 yılından beri tecrübeli kadrosuyla eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürmektedir. Birinci/normal ve ikinci öğretimi olan Sosyal Hizmet Bölümümüz 7 dönem mezun vermiş olup Eşit ağırlıklı puan ile öğrenci almaktadır.
Halen Bölümümüzde 4 Prof. Dr., 2 Doç. Dr., 3 Dr. Öğreti Üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisi toplam 14 öğretim elamanı mevcuttur.
Sosyal Hizmet Bölümümüz çok disiplinli bir bölüm olup, Psikoloji, sosyoloji, sosyal politika, toplum sağlığı gibi birçok bilimsel alandan yararlanarak oluşturulan dört yıllık ders programı sayesinde öğrenciler, disiplinler arası bir bakış açısına sahip olarak mezun olmaktadırlar.
Sosyal Hizmet Bölümü mezunları “Sosyal Çalışmacı” olarak mezun olmaktadırlar. Sosyal Çalışmacıların ilgilendikleri konular ise; yoksulluk, işsizlik, göç, madde kullanımı ve bağımlılığı, suçluluk, sokak çocukları, korunmaya muhtaç çocuklar, yaşlılık, ihmal ve istismar vakaları, engellilik ve hastalık gibi sosyal sorunlardan oluşmaktadır.
Öğrenciler, 8 akademik dönemden oluşan 4 yıllık bir eğitime tabi tutulmaktadırlar. Eğitim ve öğretimin 2. yıldan itibaren kendi alanlarını belirleyebilecekleri çeşitli dersleri seçmeli olarak alabilmektedirler. Bu 8 akademik dönem içine dengeli bir biçimde yerleştirilmiş olan teorik ve uygulamalı derslerin yanında, 4. yılın ikinci döneminin tamamı ”uygulamalı Eğitim” den (blok uygulama -staj) oluşturmaktadır.
Verilen eğitimin hem teorik hem de uygulamalı olması sebebiyle, öğrencilerimiz iş hayatına geçtiklerinde uygulamalı eğitimden (stajda) kazanmış oldukları bilgi, görgü ve deneyimle zorlanmadan çalışma hayatına katılabilmektedirler.
Yalova Sosyal Hizmet Bölümümüzün bir başka özelliği de yüksek lisans ve doktora programlarımızın mevcut olmasıdır. Mezunlarımız istedikleri takdirde yüksek lisans ve doktora da yapabilirler.
Mezunlarımızın Çalışma alanları: Sosyal hizmet bölümünün çalışma alanı çok geniştir. Mezunlarımız Aile, ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Özel/Devlet/Üniversite/Branş ve İhtisas Hastaneleri, Mediko-Sosyal Merkezleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik Merkezleri, Adalet Bakanlığı Cezaevleri, Islahevleri, Çocuk Mahkemeleri, Sokak Çocukları Merkezleri, Kalkınma Bakanlığı, Üniversiteler, Güneydoğu Anadolu Projesi, Sosyal Sigortalar Kurumu, İş Kurumu, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları, Çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler birimleri, Kamu ve özel sanayi kuruluşları, Yerel yönetimler, Sivil toplum örgütleri (Kızılay, Türkiye Aile Planlaması Derneği, Uluslararası Örgütler, Birleşmiş Milletler, uluslar arası kuruluşlar, büyükelçilikler, konsolosluklar. Ayrıca kendilerine ait meslekleri ile ilgili işyeri açabilirler.
Yalova Sosyal Hizmet Bölümümüzden mezun olanların sayısı yaklaşık 1000 kişidir. Mezunlarımızın büyük çoğunluğu kamu kurumları, gönüllü kuruluşlar ve özel sektörde çok önemli görevler üstlenmektedirler. Ayrıca mezunlarımızın bir kısmı da çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaktadırlar.
Sonuç olarak, dört yıl sonunda Yalova Sosyal Hizmet Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz; analiz sentez kabiliyetini kazanmış, entelektüel birikimi edinmiş, yerli ve milli değerleri özümsemiş, dünyadaki gelişmeleri de takip edebilen birikime sahip birer Sosyal Çalışmacı olarak mezun olmaktadırlar.
Prof. Dr. Ali Rıza ABAY
Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı